Wijkbedrijf Utrecht actief voor de groene bouwhekken Jaarbeursplein

Je bekijkt nu Wijkbedrijf Utrecht actief voor de groene bouwhekken Jaarbeursplein

Wijkbedrijf Utrecht verzorgt de komende jaren de planten aan de bouwhekken van het Jaarbeursplein. Dit plein verandert de komende tijd in een groot bouwterrein. Green Business Club Utrecht Centraal is samen met de Plantenfabriek en CU2030 gestart om de bouwhekken te vergroenen. Het Wijkbedrijf van WIJ 3.0, waar deelnemers met arbeidsmatig werk hun afstand tot de arbeidsmarkt overbruggen, zal de komende tijd de planten onderhouden en bewateren. 

Groene bouwhekken
Aan de bouwhekken worden verschillende soorten bloeiende planten in bakken bevestigd. In elke bak zitten verschillende planten: winterharde planten, bloeiende planten en bessen. De keuze van beplanting is ook afgestemd op de locatie en het zonlicht en de gekozen planten vormen een aantrekkelijke plaats voor vlinders, bijen en andere insecten.

Op de bakken komt een gedicht van het stadsdichtersgilde, een paar woorden per hek, maar in totaal vormen zij een verhaal in fragmenten. Het eerste deel van het gedicht hangt er al even: “het begint met wortels”. De 50 groene bouwhekken, ruim 100 meter, komen op het Jaarbeursplein, parallel aan het fietspad en de trambaan, en een deel ter hoogte van restaurant Zeyn. Ze blijven zo’n twee jaar staan.

Groene vingers van het Wijkbedrijf
De opdracht is voor het Wijkbedrijf een mooie toevoeging aan het vele, diverse groenwerk dat het deelnemers al biedt. Met het opknappen van tuinen, plaatsen van schuttingen, recht leggen van terrassen, onderhouden van rotondes en onderhoud van natuurterreinen hebben dagelijks deelnemers de kans om ritme en zelfvertrouwen op te doen. Dit helpt hun, met extra begeleiding vanuit WIJ 3.0, om perspectief te krijgen op maatschappelijk herstel en re-integratie.