Wijkbedrijf maakt woningen energiezuinig in FIXbrigade Nieuwegein

Je bekijkt nu Wijkbedrijf maakt woningen energiezuinig in FIXbrigade Nieuwegein

In september is de FIXbrigade van start gegaan in de Muntenbuurt in Nieuwegein. De FIXbrigade is een klusteam van het Wijkbedrijf van WIJ 3.0 dat bij mensen langsgaat om gratis tocht te verminderen in huis. De fixers zijn Nieuwegeiners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij volgen een leerwerktraject en krijgen daarbij begeleiding van WIJ 3.0. Zo doen zij waardevolle werkervaring op. De Muntenbuurt is de eerste buurt waar de FIXbrigade actief is. Inmiddels hebben zij al bijna veertig woningen gefikst.

De Nieuwegeinse FIXbrigade helpt inwoners met een minder goed geïsoleerde sociale huurwoning om energie te besparen. Dit doen zij door gratis energiebesparende maatregelen uit te voeren. Zo monteert de FIXbrigade voordeurborstels, brievenbusborstels, tochtstrips en kitten zij de kieren waar tocht doorheen komt. Inwoners besparen hierdoor op hun energieverbruik. Dat scheelt geld en verhoogt het wooncomfort.

FIXbrigade goed ontvangen

Inwoners zijn erg blij met de hulp van de FIXbrigade: “Nadat er al eerder een energiecoach bij mij thuis is geweest met bespaartips, let ik zelf al op mijn energieverbruik. Toch merkte ik dat er nog wat klussen waren die ik niet zelf op kon lossen. Bijvoorbeeld de tocht die onder mijn balkondeur door kwam. De FIXbrigade is druk bezig geweest en ik ervaar nu veel minder tocht in mijn woning!”

“De FIXbrigade is een mooie aanvulling op de Energiecoaches die al actief zijn in Nieuwegein. Dit is onderdeel van onze aanpak van energiearmoede.”

Wethouder Guido Bamberg

Wethouder Marieke Schouten: “Het is fijn dat wij nu een Nieuwegeinse FIXbrigade hebben. Op deze manier kunnen we inwoners die dat nodig hebben, helpen aan een lagere energierekening en een beter wooncomfort. Dat scheelt inwoners in de portemonnee en het is daarnaast ook goed voor het klimaat.“

Leerwerktraject

De FIXbrigade biedt niet alleen hulp aan inwoners waarvan het huis niet goed geïsoleerd is. Het is tegelijkertijd een leerwerktraject voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder begeleiding van een professionele werkbegeleider van het Wijkbedrijf doen Nieuwegeinse leerling-fixers werkervaring op in het klusteam van de FIXbrigade. Door deze werkervaring hebben zij meer kans om door te stromen naar betaald werk.

Voor welke woningen

Bewoners van de Muntenbuurt die in een sociale huurwoning wonen en een brief van Woonin hebben ontvangen, kunnen zich aanmelden. Daarvoor stuur naam, adres en telefoonnummer naar fixbrigade@wij30.nl. Een medewerker van de FIXbrigade neemt dan contact op om een afspraak te maken. De FIXbrigade doet Woonin-woningen aan in deze straten: Daalderburg, Dukatenburg, Florijnburg, Kronenburg, Muntplein, Penningburg, Schellingburg en Souvereinburg. Na de Muntenbuurt gaat de FIXbrigade ook naar andere buurten in Nieuwegein. Bewoners die daarvoor in aanmerking komen, zullen daarover een brief ontvangen.

Meer informatie

De informatie voor bewoners is hier te vinden op de website van de Gemeente Nieuwegein.

De FIXbrigade in Nieuwegein is een samenwerking van de Gemeente Nieuwegein, Woonin, WIJ 3.0 en de Energiebox. Eerder ging ook al een FIXbrigade in Houten aan de slag.